Vraag:
Zijn er aanwijzingen dat het geven van referenties aan voormalige werknemers inherent riskant is?
JohnFx
2012-04-11 05:25:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een trend opgemerkt die de meeste HR-afdelingen ontmoedigen of zelfs beleid hebben tegen het geven van referenties aan voormalige werknemers die verder gaan dan deze basisvragen:

  • Werkgelegenheid bevestigen
  • Verifieer data en functietitel
  • Komen ze in aanmerking voor nieuwe aanwerving?

De uitleg die ik altijd krijg is dat als de referentie die ik geef, het nieuwe bedrijf kan aanklagen omdat Ik heb de werknemer te veel verkocht, en als ik een negatieve referentie geef, kan de voormalige werknemer een rechtszaak aanspannen omdat ik hem op de een of andere manier belasterd heb.

Als ik met andere managers praat, lijkt deze positie vrij standaard te zijn. Ik ben echter sterk van mening dat de risico's minimaal zijn en dat het niet geven van een referentie voor een voormalige werknemer feitelijk meer kans op schade heeft, omdat die persoon een ambassadeur is die, buiten uw controle, het woord over uw werkplek zal verspreiden onder andere mensen die dat wel doen. waarschijnlijk in de pool van kandidaten die u op een dag wilt werven. Voor mij is het van vitaal belang dat medewerkers het bedrijf verlaten met een zo positief mogelijke indruk van de plek.

Dus de vraag is: heb ik het hier mis? Zijn er in het verleden veel rechtszaken geweest waarvan ik niet op de hoogte ben, noch van voormalige werknemers, noch van nieuwe werkgevers met betrekking tot het geven van referenties? Zijn er ook andere redenen waarom het geven van referenties door veel HR-afdelingen verboten is?

+1 voor het vragen om specifiek bewijs. Aangezien ik op de een of andere manier geen bewijs heb, zal ik alleen reageren. Ik zou zeggen dat het gewoon slecht is voor uw reputatie als individu om referenties te geven aan werknemers waarvan u eerlijk gezegd denkt dat ze het niet goed hebben gedaan - ongeacht of de referentie positief of negatief is - hoewel u niet hoeft te zeggen waarom u dit hebt geweigerd om een ​​referentie te geven. Kwaliteit onderschrijven, oud-medewerkers waar je echt in gelooft, heeft volgens mij geen keerzijde.
Ik heb altijd begrepen dat dit beleid van kracht was om het bedrijf / de manager te beschermen tegen een aanklacht wegens smaad (bijvoorbeeld als hij in lachen uitbarstte wanneer hem werd gevraagd naar de arbeidsethos van een eerdere werknemer). Maar dit zou een stadslegende kunnen zijn.
@ScottWilson Mijn vader (die technisch manager is geweest voor een paar kleinere Silicon Valley-bedrijven) vertelde ongeveer tien jaar geleden exact hetzelfde, dus als het een stadslegende is, is het een oude.
Ik weet niet wat voor soort juridische bescherming dit biedt voor het bedrijf, maar ik heb managers gevraagd om hun persoonlijke telefoonnummer op te geven en vervolgens vragen ze me duidelijk te maken dat dit een persoonlijke referentie is en ze herhalen dat wanneer praten met de persoon die referenties controleert, dat ze niet namens het bedrijf handelen, maar in plaats daarvan hun eigen persoonlijke referentie geven.
Het kan lezers interesseren om te weten dat in de academische wereld de gangbare praktijk het tegenovergestelde is: referentiebrieven bevatten allerlei details en meningen over de voormalige werknemer of student. Ik heb [een vraag gesteld op Academia.SE] (http://academia.stackexchange.com/questions/27440/how-do-academics-get-away-with-writing-detailed-recommendation-letters) om te proberen begrijp waarom er zo'n verschil is.
Twee antwoorden:
#1
+14
Jim In Texas
2012-05-17 07:08:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In de Verenigde Staten zijn er veel rechtszaken en regelgeving met betrekking tot het geven van referenties.

Dit artikel van de American Bar Association somt een aantal van de mijnen op stap op:

  • Blacklisting
  • Laster
  • opzettelijke inmenging in een toekomstige arbeidsovereenkomst.
  • inbreuk op de privacy
  • het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed
  • nalatige verkeerde voorstelling van zaken.

Dit Findlaw-artikel citeert verschillende specifieke gevallen op dit gebied.

Merk ook op dat al deze kwesties betrekking hebben op de * werknemer *, niet de * toekomstige werkgever *. U kunt niet (redelijk of met succes) door een werkgever worden aangeklaagd door simpelweg een positieve referentie te geven voor iemand die een slechte gok voor hem bleek te zijn.
Ik kwam onmiddellijk een probleem tegen in het eerste artikel, dat laster werd gedefinieerd als 'werknemer moet laten zien ... schadelijke uitspraken waarvan je wist dat ze niet waar waren', en waarschuwt vervolgens tegen 'een bewering waarvan je' niet wist dat die waar was "". Wat is het antwoord van de mens? Waar is de bewijslast? Het lijkt ook niet de lijst van overtredingen / onrechtmatige daad te vermelden, dus ik vraag me af of het nog steeds hetzelfde artikel is.
#2
+5
Morons
2012-04-11 05:55:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dus de vraag is deze, heb ik het hier mis? Zijn er in het verleden veel rechtszaken geweest waarvan ik niet op de hoogte ben, noch van voormalige werknemers, noch van nieuwe werkgevers met betrekking tot het geven van referenties? Zijn er ook andere redenen waarom het geven van referenties door veel HR-afdelingen verboten is?

Ja , hier is waarom: als HR wordt gecontacteerd, dan is de HR-reactie een officiële reactie van het bedrijf, niet de eerlijke mening van een persoon. Het moeten dus niets anders zijn dan feitelijke dingen over de werknemer (daarom is het bedrijf smaad om door de werknemer te worden aangeklaagd).

Ik zou ook willen toevoegen dat: Iedereen die een HR geeft referentie is uit zijn wip! Wat weet HR over hem / haar? Als iemand me zou vertellen contact op te nemen met de HR van zijn voormalige bedrijf in plaats van met een baas of collega, zou dat een ENORME rode vlag zijn om die persoon niet aan te nemen.

Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat je me misschien verkeerd hebt begrepen. Ik bedoelde dat HR misschien een beleid heeft tegen managers die referenties geven voor hun voormalige werknemers, niet dat HR het verboden is om een ​​referentie te geven.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...