Vraag:
Hoe behoud ik een evenwicht tussen werk en privé als de bedrijfscultuur neigt naar regelmatig overwerk?
John Straka
2012-04-11 00:40:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vind het meestal niet erg om overuren te maken (geen extra vergoeding), omdat ik van mijn werk geniet.

Maar uiteindelijk zal het me wel ergeren. Ik heb de afgelopen maanden een minimum aan overuren gemaakt, maar ik weet dat het snel weer zal verbeteren.

Als iedereen zonder klachten overwerkt, hoe kan ik dan weigeren zonder eruit te zien alsof ik verslappen?

Wordt er expliciet overwerk gevraagd? of voel je je gewoon slecht als je je werk verlaat terwijl alle anderen er nog zijn?
@Chad - Soms voel ik me gewoon slecht als ik eerder vertrek dan alle anderen (op tijd), soms is het nodig om deadlines te halen die (en waarvan bekend is dat ze bij betrokkenen zijn) een beetje onrealistisch zijn. Niemand vraagt ​​(of zegt) me expliciet om eraan te werken.
Acht antwoorden:
#1
+50
jefflunt
2012-04-11 01:18:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Cultuur is een ongelooflijk krachtig iets.

Praktisch antwoord

 • Cultuur is moeilijk te veranderen, omdat het het momentum is dat elke groep mensen drijft.
 • Het is gemakkelijker om iets aan jezelf (of je rol of je baan) te veranderen dan om een ​​organisatie te veranderen.
 • Daarom, als je overuren / overwerk wilt weigeren zonder te slap te lijken:
  • Probeer gewoon te weigeren, maar doe dit zonder te liegen over je redenen of motivaties - op de lange termijn is oneerlijk zijn niet gezond. Praat over je stress, of je gezondheid, of je prioriteiten buiten het werk, enz.
  • Als dat niet werkt, of als mensen je proberen te beschamen, beschouw hun antwoord dan als een formulier van feedback, en beslis of je die overuren toch wilt maken (pas jezelf aan de cultuur aan), of dat het belangrijk genoeg voor je is om door te stromen naar een andere functie of een ander bedrijf (verlaat de cultuur).
  • Als het belangrijk genoeg voor je is om te proberen te vertrekken, hoe eerder je op dit pad begint (praat met je manager, solliciteer elders, enz.), Hoe beter. Als je bitterheid laat opbouwen voordat je aan een actieplan begint, is de kans veel groter dat je op slechte voorwaarden vertrekt en onderweg bruggen verbrandt. Hoe eerder je gewoon verder gaat met respect voor je collega's, hoe beter het voor iedereen zal zijn - vooral voor jezelf.

Filosofisch antwoord

Als eerste stap zou ik een realiteitscheck uitvoeren en ervoor zorgen dat uw situatie niet buiten de wettelijke bepalingen valt. Ik wil niet dat je een soort strijd aangaat met je werkgever - dat komt vrijwel nooit goed uit - zorg er gewoon voor dat ze hun verantwoordelijkheden nakomen wat dit betreft.

Verder, zoals ik al zei, cultuur is iets heel krachtig, en als er een goede match is tussen de cultuur waarin je graag werkt en die waarin je daadwerkelijk werkt, doet het geweldige dingen voor je werkplezier.

Ik heb op vergelijkbare plaatsen gewerkt en heb vergelijkbare uitdagingen gehad. Bij elke bijeenkomst van mensen onder elke organisatiestructuur zul je ontdekken dat hoe mensen veel te maken hebben met de sociale normen binnen die groep. In veel gevallen, als dit een langdurig probleem voor u wordt, moet u misschien nadenken over het veranderen van uw rol binnen de organisatie (naar een die meer aan uw wensen voldoet), of het zoeken naar een bedrijf waar u vergelijkbaar bevredigend werk kunt doen. , maar heeft een cultuur die meer aansluit bij uw persoonlijke opvattingen over het leven, werk, externe verplichtingen, enz.

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn niet alle bedrijven hetzelfde en zijn de culturen binnen organisaties even divers als de mensen die er werken. Er is veel meer keuze dan veel mensen gewoonlijk geloven in de manier waarop werk kan aanvoelen en hoe de mensen om je heen het van nature zullen benaderen wanneer je binnen verschillende werkculturen werkt.

Het kan voor bepaalde persoonlijkheidstypen ongelooflijk moeilijk zijn om nee te zeggen tegen andere mensen.Het kan nog moeilijker zijn als er (bijvoorbeeld in een academische functie) meerdere rollen in de baan zijn en het afwijzen van onbetaalde overuren betekent dat je het deel van de baan dat je leuk vindt moet afwijzen en je geïnteresseerd houdt.Het is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden.
#2
+24
Chris W. Rea
2012-06-05 23:58:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De gemakkelijkste manier om overuren te weigeren zonder eruit te zien alsof je slap zit, is door:

 • geweldig te zijn in wat je doet als je je normale werkuren maakt, en
 • verspil geen tijd , dwz doe niet veel "ondertijd" tijdens uw werkdag.

Als u kan aantonen dat u een waardevolle, productieve probleemoplosser en teamspeler bent door resultaten te leveren, dan zou het hebben van een persoonlijk beleid om niet "regelmatig" overuren te maken een verdedigbare positie moeten zijn. Je voelt je niet als een slapper en je ziet er niet uit als een slapper. Streef ernaar om zakelijke waarde te creëren, en niet om een ​​indrukwekkend rooster.

Misschien wilt u toch de vreemde, zeldzame gelegenheid overwegen om overuren te maken, wanneer uw team echt de extra hulp nodig heeft om een deadline tijdens een echte crisis. Dat wordt opgemerkt en gewaardeerd.

Terwijl de dagelijkse sleur van overuren waarin mensen terechtkomen door groepsdruk? Het is een valse economie, en meestal een teken dat het management heeft gefaald in de basistaken van projectplanning en het toewijzen van beschikbare mensen aan de vereiste taken.


p.s. Als het bedrijf van uw werkgever factureerbaar-urengestuurd is, bijv. advies, of uw overwerk is anderszins direct gecorreleerd met extra inkomsten voor het bedrijf en u krijgt geen cent voor extra gewerkte uren, dan is er een stimulans voor het management om overuren aan te moedigen omdat het de brutowinstmarge verbetert. Als dit van toepassing is, is een carrièreswitch wellicht iets om over na te denken. Bedrijven die door factureerbare uren worden aangedreven, IMHO, hebben de neiging om de gewerkte tijd te waarderen boven de geleverde resultaten. Niet mijn kopje thee.

Goed gezegd. Mijn ervaring met bedrijven met een overwerkcultuur is dat er * * * veel "onderwerk" is gedurende de dag; mensen hebben het gevoel "waarom hard werken, ik ga hier toch overuren maken". U wilt absoluut voorkomen dat u in die gleuf glijdt als u van plan bent onnodig overuren te voorkomen.
Een gedenkwaardig citaat dat ik las: "Je kunt mensen 80 uur per week op kantoor laten blijven. Je kunt ze niet meer dan 40 uur per week laten werken."
#3
+16
user8309
2012-04-11 01:17:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Maak duidelijk dat u veel productiever bent op het werk als u uw overuren beperkt. Als je een leven hebt buiten je werk, denk je niet meer aan de problemen die je tijdens je werk probeert op te lossen, en heb je de volgende dag een frisse blik. Als je goed presteert tijdens de uren dat je aan het werk bent en je haalt je mijlpalen, dan kan je team niet veel zeggen over je voorkeur om geen extra uren te werken.

Dit is een logische, beredeneerde benadering. Mijn ervaring is echter dat een bedrijfscultuur die onrealistische deadlines stelt en overuren aanmoedigt waarschijnlijk niet zo redelijk is. Ze geloven misschien niet in resultaatgericht management.
#4
+16
weronika
2012-04-12 07:25:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als niemand je expliciet zou vragen om overuren te maken, zou ik proberen jezelf te beperken tot normale werktijden en kijken of iemand daar iets over opmerkt. Zorg ervoor dat je een goede reden bij de hand hebt als ze dat doen ("Ik ben productiever als ik 's avonds kan ontspannen" werkt, net als alles wat met het gezin te maken heeft). Dit kan een waardevolle gelegenheid worden om werkbeleid / cultuur te bespreken! (En of het een goed idee is om onrealistische deadlines te stellen ...)

Het is mogelijk dat niemand het zegt of klaagt, als je nog steeds als productief wordt beschouwd. In dat geval, goed voor je!

Misschien begin je zelfs een trend onder je collega's - misschien zouden de meesten van hen eerder naar huis willen, maar niemand wilde de eerste zijn die dat deed.

Ik heb dit echt geprobeerd, en het ging een tijdje goed. Ik vertelde mijn management meerdere keren dat ik zou doorbranden als ik doorging, en bood oplossingen aan om het werk te herverdelen of de tijdlijnen aan te passen. De bazen gingen daar niet voor, ik raakte opgebrand, en toen stopte ik met zoveel overuren en gaf ik langere tijdschema's voor wanneer dingen gedaan konden worden. Niemand heeft ooit iets gezegd over het gebrek aan nacht- en weekendwerk.
#5
+10
Michael Durrant
2012-04-20 17:24:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou zeggen dat je verschillende keuzes hebt:

 1. Accepteer de cultuur en werk erin (wat de meeste mensen doen)
 2. Confronteer de cultuur

  Dit vereist veel tact en geduld en het kiezen van het juiste moment om dingen ter sprake te brengen.

 3. Verander de cultuur

  Maak publiekelijk duidelijk hoe lange uren op de lange termijn schadelijk zijn en waarom ze niet zouden moeten worden gedaan.

 4. Negeer de cultuur

  Bepaal uw eigen uren, kondig ze aan en houd u er consequent aan. Mensen zullen na verloop van tijd vaak merken dat consistentie en op betrouwbare wijze 'lange' uren verslaan ... van werknemers die dagelijks minder consistent zijn in hun tijd.

 5. Start een nieuwe cultuur

  Kom vroeg binnen. Dit zijn op veel plaatsen mijn technieken geweest. Gegeven dat 'lange uren' vaak echt 'laat blijven' betekent, ga hier dan tegen in door vroeg te komen ... en dan kun je (ten opzichte van anderen) vroeg (of op een normaal tijdstip) vertrekken. Dit is een goed idee op kantoor waar er druk is om niet 'als eerste te vertrekken' en je een baas of collega's hebt die regelmatig te laat vertrekken, wat anders een grote druk op jou en anderen zou leggen om hetzelfde te doen.

Dit heeft een goede reeks opties zonder iets aan te nemen.Op sommige plaatsen is het gewoon de hele reden van een hoog salaris dat de mensen overuren maken en tijdkritische diensten leveren.Sommige werktijdwetten kunnen deze 80-100 uur verbieden.weken waarin projecten snel worden beëindigd, maar dat is het hele punt van het bedrijf.Daar hoef je alleen maar te accepteren.
#6
+8
FolksLord
2012-06-04 00:52:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U moet met veel dingen rekening houden:

 1. Worden overuren extra betaald? Heb je dat geld echt nodig?
 2. Kost het je werk om te weigeren overuren te maken? Hoe gemakkelijk zou het voor u zijn om een ​​ander werk te vinden?
 3. Wordt overwerk een gevaar voor uw gezondheid en uw sociale leven? Merk op dat je maar één leven hebt!
#7
+1
Lazor
2017-04-14 03:29:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Onvrijwillig overwerk is voor niemand goed, ook niet voor jou, collega's of het bedrijf. Ja, zelfs het bedrijf, want het bedrijf is veel succesvoller als de resultaten worden geleverd zoals gepland en iedereen tevreden is. Beschouw dit als een kans om het probleem proactief aan te pakken, te beginnen bij uzelf.

Benader je baas om uit te leggen wat er aan de hand is en vertel hem, zolang hij het ermee eens is, hoe je dingen wilt gaan verbeteren.

Neem de tijd om alles wat je is toegewezen opnieuw te evalueren, bedenk wat volgens jou realistische schattingen zijn voor hoe lang alles zou moeten duren, en voeg voor de zekerheid nog eens 10 of 15 procent toe.

Bedenk het totale aantal uren dat je beschikbaar hebt voor werk en budget voor alles dat van deze tijd aftrekt, zoals vergaderingen of andere willekeurige taken waar je voor moet zorgen. Op onze afdeling plannen mensen bijvoorbeeld hun dagelijkse schema met 6 uur werk en 2 uur vergaderingen en diverse dingen die komen kijken.

Het totale aantal werkuren en het totale aantal beschikbare uren moet je toelaten om maak een schema van wanneer u het werk kunt voltooien. Mogelijk moet u de tijd opnieuw vullen om veilig te zijn. Het is veel beter om veilig te zijn dan sorry.

Eindresultaat: je hebt een schema gemaakt waarmee je na verloop van tijd kunt vermijden. Als je op tijd aankomt en op tijd vertrekt, zullen mensen onder de indruk zijn van hoe goed je alles regelt (hopelijk).

Er zijn twee mogelijke problemen.

Uw baas kan erop staan ​​dat u na verloop van tijd werkt. Misschien is het argument dat ze je goed genoeg betalen om extra uren te betalen als dat nodig is, of misschien gaan ze ervan uit dat je een flexibel schema hebt van vroeg vertrekken als het langzaam gaat en laat werken als het druk is. Vraag ze gewoon of de balans tussen werk en privé belangrijk voor hen is, want het is voor jou, en kijk of ze je kunnen helpen een manier te vinden om dat mogelijk te maken.

Uw collega's hebben misschien het gevoel dat u niet uw eerlijke deel van de werklast op zich neemt. Wees gewoon transparant over waar u aan werkt en wat u bereikt, en reserveer tijd in uw schema om ze in te halen en doe wat u kunt om te helpen.

Nog iets anders dat nuttig zou kunnen zijn als u er nog niet bekend mee bent, kijk eens naar iets dat de projectmanagementdriehoek wordt genoemd. Om een ​​korte beschrijving te geven: alles waar u aan werkt, wordt beïnvloed door tijd, omvang (functies en kwaliteit) en kosten (bronnen). Wijzigingen in het ene item resulteren in aanpassingen voor de andere items. Een grotere reikwijdte vereist bijvoorbeeld meer tijd en kosten. Uw kosten voor resources zullen over het algemeen hetzelfde blijven, tenzij u een loonsverhoging krijgt, dus uw doel is om realistische verwachtingen te scheppen over het definiëren van de omvang van het werk dat binnen een redelijke tijd is voltooid. De meeste mensen haten het maken van schattingen van hoeveel tijd hun werk zal kosten, en daarom maken ze gewoon overuren en verwachten ze dat mensen hun bijdragen zullen waarderen. Realistisch gezien is iedereen veel gelukkiger als alles soepel verloopt.

#8
  0
eee
2017-04-14 01:22:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gebruik een tracker voor overuren (smartphone-app) alleen voor jezelf. Het moet altijd een duidelijk zichtbaar saldo tonen van uw huidige overuren (gewerkte uren versus verwachte gewerkte uren, uitgaande van de vastgestelde uren per week). De tool geeft u "toestemming" om de werkdag te beëindigen, waardoor u uw gevoelens die misleidend kunnen zijn enigszins kunt negeren. Tracker elimineert de noodzaak om de tijd om te vertrekken in steen vast te leggen, door naar huis te haasten op een heel slecht moment (bijvoorbeeld van de late vergadering).

Als overuren is toegestaan ​​en de hardwerkende cultuur extreem zwaar is toch heb je deze baan nodig, configureer de tracker voor meer benodigde uren per week. Het zal nog steeds de limiet zijn, dus beter dan niets.

Er is een Android-app geschreven door de ontwikkelaar om precies dit zijn persoonlijke en psychologische probleem op te lossen (de werkgever was tegen het teveel aan overuren). Het is misschien niet de beste tracker voor overuren ooit, maar dient goed voor dit specifieke doel, en ik zou het graag aanbevelen.

Ik heb andere berichten gelezen, van die weronika en Jefferson (beide 10+ upvotes) zeggen dat ik nog steeds denk dat de persoonlijke / geheime tracker-app in sommige gevallen kan werken.Het antwoord behouden.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...