Vraag:
Referentie van vorige baan
noob
2012-04-11 19:02:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Over het algemeen wordt potentiële werknemers gevraagd om referenties van hun vorige baan op te geven. Als de laatste klus niet goed eindigde, is het dan acceptabel om nee te zeggen tegen het verstrekken van referenties? Zo nee, wat kunt u in dit geval het beste doen?

Vijf antwoorden:
#1
+6
JohnFx
2012-04-11 19:52:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tenzij je je bruggen met een vlammenwerper hebt verbrand, is er meestal IEMAND bij een oude baan die iets aardigs over je zou zeggen. Het zal een beetje een rode vlag zijn als de persoon die u aanbiedt slechts vaag gerelateerd is aan uw functie en / of geen supervisor is, maar een zwakke referentie is meestal beter dan helemaal geen.

#2
+6
HLGEM
2012-04-11 20:16:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn twee soorten referenties: persoonlijke referenties en die van voormalige leidinggevenden. Wanneer u een persoonlijke referentielijst maakt, moet u op zoek gaan naar de mensen die het meest waarschijnlijk iets goeds over u zullen zeggen. U heeft veel minder keus bij het vermelden van voormalige supervisors en hun contactgegevens. Als de voormalige supervisor is verhuisd, kunt u de naam noemen en erop wijzen dat u het contact met deze persoon in de loop van de tijd bent verloren en niet weet hoe u contact met hem kunt opnemen. Als hij nog steeds bij het bedrijf werkt, wordt dit onthuld als een leugen, dus probeer het dan niet. Betrapt worden op een leugen is het allerergste dat je kunt doen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Als u een voormalige supervisor heeft die iets negatiefs te zeggen heeft, moet u zich er eerst van bewust zijn dat veel bedrijven hun supervisors niet meer dan data laten uitdelen over hun werk op de specifieke plek. Als je om een ​​goede reden bent ontslagen, kunnen ze dat ook zeggen, maar misschien niet. Als je wilt weten wat de persoon zou zeggen, laat dan iemand die je kent bellen en doe alsof hij de HR-persoon is van een bedrijf dat je referenties controleert. Dan weet u tenminste hoe ernstig het probleem kan zijn.

Als je bent ontslagen en je weet dat de persoon een slechte referentie zal geven, dan is de beste strategie om dat van tevoren aan te pakken. Leg uit waarom je bent ontslagen, wat je ervan hebt geleerd en waarom je denkt dat dit geen probleem zal zijn in een toekomstige baan. Het is echter het meest effectief als u andere sterke referenties heeft (van andere supervisors en niet alleen van collega's) waarnaar u kunt verwijzen.

Dit soort dingen kan je lang volgen, dus wees heel voorzichtig met hoe je een bedrijf in de toekomst verlaat.

In de software-industrie heb je de mogelijkheid om tijd te besteden aan het werken als freelancer en vervolgens klantreferenties te hebben waarnaar je in plaats daarvan kunt verwijzen. Dit kan ervoor zorgen dat u voorbij de tijd komt dat de oude, slechte referentie het meest schadelijk zou zijn.

Bedankt, het gaf me ideeën over hoe te communiceren over referenties.
"Als de voormalige supervisor is verhuisd, kun je de naam noemen en erop wijzen dat je het contact met deze persoon in de loop van de tijd bent verloren en niet weet hoe je contact met hem kunt opnemen." - Zal dit ervoor zorgen dat je er slecht uitziet als ze gemakkelijk te vinden zijn, bijvoorbeeld een profiel op LinkedIn hebben?
#3
+4
Mark Booth
2012-04-11 19:59:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Op veel plaatsen hoeft een referentie niet per se van uw laatste baan te zijn, het kan van een eerdere baan zijn.

Als u nog steeds in dienst bent, kan zelfs de rechtvaardiging gebruiken dat u uw huidige werkgever niet wilt waarschuwen dat u op zoek bent naar een andere baan.

Zo niet, dan kunt u nog steeds beweren dat een vorige werkgever een meer objectieve beoordeling zou kunnen geven, vooral als u midden in een claim voor onredelijk ontslag zit.

Ten slotte zijn werkgevers op litigieuze locaties vaak terughoudend om referenties te verstrekken die iets anders bevatten dan verifieerbaar feit . In veel gevallen zullen ze weigeren om iets anders te bevestigen dan de data waarop je daar werkte, aangezien zelfs het zeggen van het aantal ziektedagen dat je hebt opgenomen, kan worden beschouwd als het vrijgeven van privé-informatie en hen openstellen voor het risico van een smaadzaak.

#4
+3
jefflunt
2012-04-11 19:10:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt eerlijk zijn over waarom u liever geen referenties opgeeft. Als je van tevoren WEL zegt waarom je ze niet verstrekt, dan wordt in ieder geval voorkomen dat ze zelf 'de blanco invullen'. Het beleid van veel bedrijven is dat persoonlijke verwijzingen niet zijn toegestaan, is er altijd de verwijzing "geef ze het nummer aan HR", maar dat is helemaal geen tekenreferentie, en dat is waar de meeste mensen naar op zoek zijn.

Het is een afweging, hoe je het ook bekijkt. Een slechte ervaring zal je carrière of hervat niet kapot maken. Het kan een hobbel op de weg zijn, maar blijf gewoon doorgaan en leer van uw ervaringen uit het verleden (d.w.z. doe een actieve inspanning om ervoor te zorgen dat uw volgende referentie een goede is). Vaak wanneer de referentie van een vorige baan een slechte referentie zou zijn, bijvoorbeeld als ik uit mijn vorige functie was ontslagen, waren er waarschijnlijk kansen die ik had laten liggen om een ​​open gesprek met mijn supervisor te hebben gehad dat me ertoe zou hebben gebracht te vertrekken in mijn eentje voordat het slecht ging, en daarom resulteerde in een referentie die op zijn minst eerlijk en nuchter zou zijn geweest, in plaats van arm omdat ik wachtte om te worden ontslagen voordat ik vertrok.

#5
+1
Karlson
2012-04-11 19:11:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor de interviewer kan het feit dat u geen referenties van de laatste baan verstrekt een grote rode vlag zijn. Het denkproces wanneer iemand weigert referenties te geven vanuit zijn laatste functie, betekent dat er een conflict was tussen deze medewerker en de rest van het team dat niemand hem of haar de referentie zal geven. Dit betekent ook dat deze potentiële werknemer hetzelfde conflict zal hebben in de nieuwe baan, dus het is misschien beter om deze kandidaat gewoon door te geven.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...