Vraag:
Kan ik romantische relaties met een klant aangaan als ons project is voltooid?
Aarthi
2012-04-11 00:43:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een vriend van mij werkt als managementconsultant. Bij een eerder project werkte ze nauw samen met het team van een Fortune 500-klant. Een van de teamleden en zij hadden chemie, maar ze behielden professionele normen en handelden niet naar hun gevoelens gedurende de duur van het project.

Het project eindigde en ze werd toegewezen aan een nieuw project met een andere werkgroep, in een andere branche.

  • Is het op dit moment onprofessioneel en / of onethisch voor haar om deze relatie na te streven?
  • Zou het problematisch blijken gezien het feit dat de andere persoon technisch gezien een voormalige cliënt was?
Een vriend van je, hè ???? ;-)
Ik wil benadrukken dat dit * echt niet op mij van toepassing is *. Ten eerste heb ik geen klanten.
Ik geloof je, en ik zou geen greintje respect verliezen als jij dit echt was.
-1
@Aarthi - Als jij dit echt bent, dan raad ik je aan om een ​​ander account aan te maken voor dit soort vragen. Waarom denk je dat ik mezelf Borat Sagdiyev noem?
Vijf antwoorden:
#1
+43
user38
2012-04-11 00:58:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Is het onprofessioneel en / of onethisch voor haar om deze relatie na te streven? Zou het problematisch blijken gezien het feit dat de andere persoon technisch gezien een voormalige cliënt was?

Ik denk dat het van twee factoren afhangt:

  • Of er een kans is op dat de klant weer wordt geaccepteerd voor nieuw werk.
  • De branche waarin u zich bevindt.

Om uit te leggen - tijdens het project hebben de twee individuen gelijke toegang gehad tot elk besproken intellectueel eigendom en gevoelig materiaal. Als dat de enige projectonderneming is, zie ik geen probleem.

Het wordt echter technisch als het bedrijf bijvoorbeeld handelt in intellectueel eigendom van meerdere partners en de kans groot is dat de klant wordt aangemeld nog een keer. In dit geval zou de relatie kunnen worden opgevat als voorkennis - en door thuis over het werk te praten, zou het intellectuele eigendom van andere bedrijven kunnen worden onthuld.

Als u problemen heeft om dat te visualiseren, laten we een voorbeeld nemen. Fred werkt voor een grote luchtvaartmaatschappij, IFly. Hij houdt echt van Jill, die voor GoodEngines werkt. Als ze GoodEngines contracteren om een ​​aantal motoren te maken, doen ze het, allemaal klaar, Fred en Jill beginnen met daten, enzovoort. Dan wil ik nog meer motoren maken. GreatEngines dienen IP in als onderdeel van hun bod. Fred bespreekt het bod, maar heeft een stressvolle dag en gaat er tegen Jill over naar huis. Over kipfajita's, waar hij een voorliefde voor heeft, laat hij per ongeluk glippen dat GreatEngines SuperFuel aan Jill gebruiken. Oeps.

Gewoonlijk kan dit soort zaken worden beheerd zoals bij elk belangenconflict. Ik stel voor de volgende actie te ondernemen:

  • Wat zegt uw contract erover? Uiteindelijk kan het een schending zijn van uw T&C's van het dienstverband om zelfs maar deel te nemen aan de relatie.
  • Wat zeggen management / HR erover? Ik suggereer niet om toestemming te vragen - maar ervan uitgaande dat het u niet wordt uitgesloten dat u deze relatie hebt, zou het afdekken van uw basis door een mogelijk belangenconflict aan de orde te stellen legitiem zijn om met HR over te praten. > Dit veronderstelt uiteraard een specifiek problematisch scenario waarmee ik enige ervaring heb (niet noodzakelijk romantische ervaring echter). Het is duidelijk dat als het slechts een papieren bestelling is bij uw plaatselijke stationaire leverancier, dat een beetje anders is!
Uw bezwaar staat los van het feit of ze al dan niet samen aan een project hebben gewerkt.
#2
+6
Scott C Wilson
2012-04-11 01:01:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ga door, maar wees voorzichtig. Wees een paar maanden discreet, want het kan op niets uitlopen. Maar als je vriendin na 3-6 maanden een toekomst ziet met deze persoon, moet ze dit melden aan haar HR-afdeling. Het is een formaliteit, maar een belangrijke, aangezien beide mensen mogelijk afstand moeten doen van bepaalde rechten om te vervolgen.

Sorry, ik begrijp dit antwoord niet.Waarom denkt u dat openbaarmaking vereist is?En van welke rechten moeten ze afzien?En waarom?Kunt u wat context toevoegen?
#3
+4
JohnFx
2012-04-11 05:00:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier is een redelijk goede test voor vragen met het formaat:
"Is het ethisch / professioneel om _?"

Het antwoord is bijna altijd hetzelfde als dit vraag:
"Zou u zich ongemakkelijk voelen om uw baas te vertellen over _ ?"

Waarschuwing, werkt niet in het geval van "Mijn baas heeft me net gevraagd om _, is het ethisch?" :)
In het geval van het voorbehoud: "Zou u zich op uw gemak voelen om de baas van uw baas te vertellen?"
Werkt ook niet in het geval van "De helft van mijn gesprekken met mijn baas is ongemakkelijk, ongeacht waar we het over hebben".
Als het dan onprofessioneel is en je zou je ongemakkelijk voelen om je baas te vertellen, dan is de vraag natuurlijk: is de relatie het waard? Als je tegen je kleinkinderen zegt: "Ik ontmoette je opa toen ik managementconsultant was en hij werkte bij een klant, en het was totaal onprofessioneel", dan vind ik dat prima en was onprofessioneel zijn het juiste om te doen.
Dit geeft geen antwoord op de vraag.Bovendien is het niet altijd van toepassing.De meeste mensen zijn het er bijvoorbeeld over eens dat het ethisch is om op zoek te gaan naar een baan terwijl ze aan het werk zijn, maar de meesten zouden het hun baas niet vertellen.
#4
+4
gnasher729
2018-10-19 16:29:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Of dit onprofessioneel is, maakt eigenlijk niet uit. Er zijn dingen die belangrijker zijn dan professioneel zijn. Niet met de liefde van je leven zijn met wie je 50 jaar getrouwd zou zijn met vier kinderen en een dozijn kleinkinderen, omdat de liefde van je leven ooit voor een cliënt werkte, dat is onethisch. Aan de andere kant is het hebben van een one night stand met een medewerker van een voormalige klant een andere zaak.

In plaats van te vragen of het onprofessioneel is, moet u beslissen hoe u zich moet gedragen en de gevolgen ervan afwegen. . Vermijd indien mogelijk publiciteit totdat u zeker weet dat u een langdurige relatie heeft. Begin niets tenzij je gelooft dat een relatie kan worden beëindigd als dat nodig is, zonder enig schandaal (dat hangt natuurlijk van beide mensen af). Als je er niet komt, verbreek dan op een beleefde en gevoelige manier, zodat niemand erachter komt en het niemand iets kan schelen. Vermijd ondertussen elk belangenconflict.

Als het je lukt om een ​​langdurige relatie aan te gaan, dan post je hier weer :-) Veel succes.

+1 - Werk om te leven.Leef niet om te werken.
#5
+1
BittermanAndy
2018-10-19 15:17:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als de zakelijke relatie voorbij is, is er absoluut geen reden waarom er geen persoonlijke relatie zou mogen plaatsvinden - ervan uitgaande dat beide partijen dit natuurlijk willen - misschien iets om met een beetje meer voorzichtigheid dan normaal te overwegen als er een macht is of was dynamisch betrokken. (Het is bijvoorbeeld nooit gepast dat een manager een van zijn directe ondergeschikten uitnodigt op een date).

Als de zakelijke relatie voortduurt, zou het toch redelijk zijn om een ​​persoonlijke relatie na te streven met dezelfde opmerkingen zoals hierboven, maar met een beetje meer voorzichtigheid (uitkijken naar belangenconflicten, mogelijke (beschuldigingen van) voorkeursbehandeling, enz.). Dit gebeurt de hele tijd - we brengen de helft van ons wakkere leven op het werk door, natuurlijk zullen we mensen ontmoeten voor wie we persoonlijke gevoelens ontwikkelen - en ik moet nog werken bij een bedrijf dat niet minstens één getrouwd stel had ergens in het bedrijf.

(Verplichte waarschuwing: een vriend van mij was ooit betrokken bij een relatie die spectaculair slecht eindigde, in die mate dat mijn vriend bijna zijn baan moest opzeggen; tot op de dag van vandaag is mijn vriend en de andere betrokken persoon weigert beiden tegelijkertijd in dezelfde kamer te zijn - wat bepaalde werksituaties buitengewoon moeilijk heeft gemaakt. Het kan gebeuren. Maar ik vermoed dat het niet gezond is om een ​​relatie aan te gaan met de vraag hoe erg het kan aflopen, dus ik zou me er niet al te veel zorgen over maken.)

Hoe dan ook, noem me hoe dan ook een hopeloze romanticus, maar zolang directe belangenconflicten worden vermeden, zou ik persoonlijke relaties persoonlijk als hoe dan ook van groter belang; wie wil er op zijn tachtigste alleen sterven en zegt: "Nou, ik was mijn hele leven eenzaam, maar ik ben in ieder geval nooit met voormalige klanten uitgegaan"?Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...