Vraag:
Welke stappen kan ik nemen om een ​​goede baas te zijn voor een meer ervaren werknemer?
RSid
2012-04-11 01:22:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb onlangs een kleine promotie op het werk gekregen, waaronder een zekere mate van leidinggeven aan een werknemer die hier aanzienlijk langer is dan ik en die meer ervaring heeft dan ik. Ik wil hun expertise ten volle benutten en hen het gevoel geven dat ze gewaardeerd worden, maar het is ook belangrijk voor mij om een ​​zekere mate van autoriteit te vestigen en duidelijk te maken dat ik een leidende rol op me neem. Deze werknemer heeft de neiging om mijn opleiding van andere werknemers / mijn gesprekken met onze wederzijdse superieuren te onderbreken op een manier die naar mijn mening een negatieve invloed heeft op mijn positie in deze positie.

Hebben mensen tips over de beste manier om onder deze omstandigheden een goede relatie onderhouden en over het algemeen een goede manager zijn terwijl ik mijn gezag laat gelden? Ik moet opmerken dat we het goed met elkaar kunnen vinden, en de enige echte spanning is dat ze zich ondergewaardeerd voelen door onze wederzijdse baas. Ik wil dat niet verergeren, maar ik wil ook niet dat de goede relatie ten koste van mij wordt onderhouden.

Vier antwoorden:
#1
+12
John N
2012-04-11 02:11:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De beste manier om deze vraag te beantwoorden, is door er iets anders over na te denken: hoe kun je het beste aan je collega het idee verkopen dat het goed is om zijn baas te zijn?

De gemakkelijkste manier om te doen dat is om hem de erkenning te geven dat hij voelt dat je wederzijdse baas hem ontkent, en om hem te promoten bij je wederzijdse baas tegenover hem (en anderen). Op deze manier word je een aanwinst voor hem, en geen barrière.

Wat betreft de onderbrekingen, dat kan wat lastiger zijn. Afhankelijk van je relatie is het misschien mogelijk om dit op een directe manier ter sprake te brengen, maar vergeet niet om het aan hem te verkopen in termen van hoe het hem pijn doet (waar hij uiteindelijk om geeft), niet in termen van hoe het je beïnvloedt (wat hij uiteindelijk niet doet).

Het komt allemaal terug op Jerry Maguire:

"Help me je te helpen!"

#2
+12
HLGEM
2012-04-11 11:38:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb meer jaren werkervaring dan mijn baas heeft geleefd. Maar hij is een van de beste bazen waar ik ooit voor heb gewerkt. Ten eerste heeft hij duidelijk gemaakt dat hij mijn ervaring waardeert en vraagt ​​hij om mijn inbreng in een verscheidenheid aan technische kwesties. Maar het is ook duidelijk dat terwijl hij luistert naar wat ik te zeggen heb, hij de uiteindelijke scheidsrechter is van wat we zullen doen. Ten tweede beloont hij goed werk en laat hij mensen weten wanneer ze zich moeten verbeteren - zijn ondergeschikten blijven nooit gissen naar hoe hij over hun werk denkt. Hij is eerlijk. Niemand is perfect en hij zal problemen met een van ons moeten bespreken. Hij bespreekt kwesties privé en prijst in het openbaar. Problemen bij het ter sprake brengen zijn nooit persoonlijke aanvallen of schuldsessies. De discussies gaan meer in de trant van dit is wat er mis ging en wat kunnen we doen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Hij zoekt input en, nog belangrijker, hij zorgt ervoor dat die input naar een hoger niveau wordt getild en zorgt ervoor dat we de eer krijgen voor onze suggesties als het hogere management erop afkoopt. Hij dringt aan op promoties en loonsverhogingen voor zijn mensen. We hebben een prijzenprogramma en hij neemt de tijd om ervoor te zorgen dat ten minste één van zijn medewerkers wordt genomineerd elke keer dat de prijzencyclus plaatsvindt. Hij maakt het gemakkelijk om hem te vertellen dat u noodverlof nodig heeft en om ervoor te zorgen dat uw werk wordt gedekt. Het is gemakkelijk om iemand met minder ervaring als je baas te accepteren als hij jou en al zijn andere ondergeschikten goed behandelt.

Nu is het lastiger als de persoon die promotie zelf wilde. Het is het beste om te gaan zitten en openlijk over de situatie te praten. Vertel hem hoeveel u zijn ervaring waardeert; vertel hem dat je zeker wilt weten dat de volgende promotie zijn naam erop heeft. Als je weet waarom hij werd gepasseerd (soms is het voor iedereen duidelijk behalve de persoon die is gepasseerd), bespreek dat dan ook. Laat hem weten wat hij moet doen om zijn kansen om geselecteerd te worden te vergroten. Waarschijnlijk is hij niet zo politiek onderlegd als hij zou moeten zijn, help hem te zien welke acties hij moet ondernemen om erkenning te krijgen voor zijn werk en als u belooft zijn zaak bij het management te promoten, zorg er dan voor dat hij hoort dat u hem de eer geeft voor zijn werk. goed werk. Een compliment aan een hogere baas dat hij hoort, zal veel helpen om de angst om je heen niet weg te nemen.

Dat gezegd hebbende, jij bent nu de baas en hij moet dat ook respecteren, of hij nu tevreden is over je promotie of niet. Dus laat hem niet wegkomen met slecht gedrag. Hoe eerder u gedrag onder ogen ziet, zoals proberen te negeren wat u in het openbaar zegt, hoe sneller het wordt verholpen. Als u niet vroegtijdig de confrontatie aangaat, kan het heel goed escaleren totdat u een echt prestatieprobleem heeft om officieel op te lossen. Als hij denkt dat hij je pestkop noemt, zal hij dat doen. Vertel hem privé dat je niet wilt dat hij je onderbreekt als je met anderen praat. Zeg hem dat je om zijn inbreng zult vragen wanneer je anderen traint of dingen aan het management presenteert en zorg ervoor dat hij de eer krijgt.

+1, voor het 'portret van een goede baas' en voor de suggestie om hem feedback te geven om te voorkomen dat hij in de toekomst wordt gepasseerd voor promotie.
#3
+3
Morons
2012-04-11 05:36:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Deze werknemer heeft de neiging om mijn training van andere werknemers / mijn gesprekken met onze wederzijdse superieuren te onderbreken op een manier die naar mijn mening een negatieve invloed heeft op mijn positie in deze functie.

Pak dit rechtstreeks aan, wees respectvol maar standvastig. laat hem weten dat hij dit eenvoudigweg niet kan. Zorg ervoor dat hij begrijpt dat u de middelste man bent tussen hem en Sr. Management. Wees opnieuw respectvol maar standvastig.

Ga dan uit de weg zodat hij zijn werk kan doen. Laat hem weten dat je er bent om hem alles te geven wat hij nodig heeft om zijn werk te doen. Heb belangstelling voor zijn werk en erken zijn prestaties.

Is dit niet gewoon 'rang omhoog halen'? dwz uitleggen waar hij zit in de voedselketen. Ik zie dat niet in het oplossen van een conflict.
@JBRWilkinson, het zet een bullebak in zijn plaats. Er zijn momenten waarop je de rang moet halen en dit is er een van. Hij respecteert zijn manager, dat mag niet doorgaan.
#4
+2
Michael Durrant
2012-07-26 18:32:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Doe wat mijn collega en ik 'overcommuniceren' noemen.

Plan regelmatig 'incheck'-vergaderingen, wekelijks, maandelijks of driemaandelijks (de frequentie varieert echt afhankelijk van de branche en de grootte van het bedrijf en andere factoren) .

Probeer tijdens die vergaderingen te vragen:

  • Wat kan ik doen om het u gemakkelijker te maken, zodat u productiever kunt zijn?
  • Wat kan ik stoppen met doen om u te helpen (welke bugs u)?
  • Wat moet ik veranderen en hoe moet ik dit veranderen om u te helpen effectief te zijn?

Probeer in het algemeen om focus op uw output, in plaats van op uw 'gezagspositie'. In veel bedrijven wordt 'echte' autoriteit verdiend in plaats van verleend via een functietitel.

Buiten beoordelingsgesprekken zou ik me eigenlijk concentreren op stil zijn en luisteren. Als uw collega hem onderbreekt, laat hem dan uitgebreid praten, maar breng het specifieke onwetende naar voren tijdens uw regelmatige besprekingen. Probeer zelfs dan nederig en zelfspot te zijn. Woorden zijn hier erg kritisch en A) "Je hebt me echt kwaad gemaakt op dinsdag" vs. B) "Ik had echt moeite met onze relatie en wie zijn rollen is wat dinsdag, ik hoopte dat je me kon helpen de dingen beter te begrijpen". Dezelfde basisintentie, maar als iemand B) tegen me zegt, reageer ik veel beter (zelfs als ik de techniek ken!)Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...