Vraag:
Wat houdt "jaren beroepservaring" in of waarnaar wordt verwezen?
animuson
2012-04-11 05:46:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vaak zie je bij een sollicitatie naar een meer gespecialiseerde functie een kader voor 'jaren professionele ervaring'. Wat houdt dit allemaal in? Is het gewoon hoeveel jaar je hebt gewerkt in een baan die precies op deze baan lijkt, of erg op elkaar lijkt?

Als ik bijvoorbeeld solliciteerde naar een beveiligingsbaan, zou ik dan vrijwilligerswerk doen bij een lokale politie afdeling als beroepservaring worden beschouwd? Hoe zit het met eenvoudige supervisor-ervaring in een supermarkt? Wordt het woord "professional" strikt voor het hebben van een beroep en ervoor betaald te worden?

En waar is ook de grens voor welk jaar u ook moet afronden? Als ik bijvoorbeeld elf maanden ervaring heb met iets, zou ik het waarschijnlijk afronden op een jaar. Als ik een jaar en een maand heb, zou ik waarschijnlijk zeggen dat ik een jaar ervaring heb. Wat als ik een jaar en zes maanden ervaring had? Wat als ik maar 4 maanden ervaring had? Moet ik afronden op een jaar of gewoon zeggen dat ik geen ervaring heb en hopen dat ze het tijdens een interview vragen?

Vier antwoorden:
#1
+9
jefflunt
2012-04-11 05:58:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Tenzij ze er maanden en jaren om vragen, vind ik het prima om 11 maanden op 1 jaar af te ronden. Rond 7 maanden op een jaar echter niet af - dat is een beetje een uitdaging.

Ik denk dat het onderscheid tussen "professionele" ervaring belangrijk is, want betaald worden om een ​​baan te doen, impliceert dat je een goed genoeg werk dat iemand je ervoor heeft betaald (en vermoedelijk genoeg tevreden was met je werk om je te blijven betalen).

Als je jarenlange vrijwilligerservaring hebt, vind ik dat fantastisch. Voeg dat toe - het helpt vaak, en afhankelijk van waar u solliciteert, kan dit een groot pluspunt zijn.

Het moet echter niet als professionele ervaring worden beschouwd. Als jonge padvinder en als volwassene heb ik bijvoorbeeld jarenlang huizen geschilderd, daken opnieuw bedekt, tuinwerk gedaan, straten schoongemaakt en ander dienst- en vrijwilligerswerk gedaan. Dat is goed, en voor een werkgever zou het mijn bereidheid tonen om "een stapje extra te doen" en om dingen te doen die gewoon gedaan moeten worden (en niet alleen omdat ik betaald word). Maar , ben ik daardoor gekwalificeerd om professioneel schilder te zijn (waarvoor u geld zou betalen), dakdekker (waarvoor u geld zou betalen) of een professionele tuinarchitect (waarvoor u geld zou betalen voor)? Maakt het mij gekwalificeerd om een ​​professional in een van deze branches te begeleiden of te begeleiden?

Nee, ik ben bang van niet.

#2
+6
JohnFx
2012-04-11 08:14:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is geen standaard waarmee die vraag beantwoord moet worden. Er is enige ruimte voor interpretatie door zowel de interviewer als de geïnterviewde.

Mijn advies is dit. Wees zo eerlijk mogelijk en schrijf niets op dat u tijdens een interview niet op uw gemak zou voelen om te verdedigen. Als je nerveus bent over het afronden, kan het helpen om ~ 10 jaar te tellen, terwijl je eigenlijk 9 jaar 11 maanden bedoelt. Dan is er geen mogelijkheid voor hen om te beweren dat je ronduit gelogen hebt.

Betrapt worden op een leugen of een vermeende leugen tijdens het rekruteringsproces is een van de zekerste manieren om je kansen op een baan te verkleinen. Het is gewoon niet de moeite waard om het te riskeren. Veel bedrijven doen antecedentenonderzoeken voor basiszaken, zoals data van indiensttreding bij vorige werkgevers. Het is een onethische en gewoon een slechte strategie om in een cv dingen te overdrijven die objectief kunnen worden gemeten en weerlegd.

#3
+3
weronika
2012-04-11 07:22:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou alleen werk opnemen dat a) betaald was en b) in een relevant veld. Ik zou elke vrijwillige ervaring of andere mogelijk nuttige maar niet direct gerelateerde ervaring elders in een aanvraag noemen.

Als je echter echt vindt dat je vrijwilligerservaring voldoende vergelijkbaar was met een echte baan, dat het zou moeten tellen, of als je ervaring in een totaal andere baan genoeg gemeen heeft met deze baan, dan moet je er rekening mee houden. denk niet dat het onaanvaardbaar zou zijn om het in de telling op te nemen, zolang je de details maar ergens anders in een applicatie vermeldt. Als je dat doet, zorg er dan voor dat je echt goede redenen hebt om die ervaring te tellen, en leg ze duidelijk uit - anders loop je het risico dat het lijkt alsof je sollicitatie aanvult en kunnen ze je andere claims niet als betrouwbaar beschouwen.

Wat betreft afronding - ik zou "0,5" plaatsen voor zes maanden, enz., als de vorm dat toelaat (ga niet naar kleinere breuken dan 0,5 - ik denk dat afronding daarop redelijk is). Als het formulier het niet toestaat ... Ik neem aan dat ik het risico zou nemen door voor 1 te gaan in plaats van 0, aangezien je enige ervaring hebt, en dan specificeer tijdens het interview, samen met eventueel vragen hen om hun vorm te verbeteren.

#4
  0
Michael Durrant
2012-06-09 17:22:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

'Jaren professionele ervaring' verwijst naar het aantal jaren ervaring dat een werkgever graag zou willen zien van een sollicitant, aangezien dit zou betekenen dat hij een gedegen kennis van het gebied heeft.
Er wordt vaak aan gedacht (en vaak zo geformuleerd, bijv. "moet hebben") als minimum, maar in werkelijkheid is het bijna altijd een richtlijn en als je andere factoren hebt, zoals code of veel aanbevelingen (of vrijwilligerswerk) die dit gemakkelijk kunnen compenseren.

Soms wordt de "minimumjaren" gedeeltelijk bepaald door HR die het voor alle werknemers doet, terwijl de mensen op de afdeling zelf misschien zelfs de voorkeur geven aan iemand die relatief nieuw is die ze kunnen 'kneden'.

Soms zijn al op de goede weg, bijv.

0-4 maanden: zeg het aantal maanden
5-7 maanden: "6 maanden"
8-9 maanden "9 maanden"
10-15 maanden "1 jaar"
16-20 maanden "1 1/2 jaar"
21-28 maanden "2 jaar"
etc.

Focus niet op dat echter. Zorg ervoor dat je de echte datums hebt als daarom wordt gevraagd. Wat belangrijk is, zijn uw vaardigheden, ervaring en karakter en hoeveel u zich voorbereidt op sollicitatiegesprekken, meer over het bedrijf leert, enz.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...