Vraag:
Moet ik een contract krijgen als ik betaald proefwerk aangeboden krijg?
Rarity
2012-04-12 02:38:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kreeg onlangs een aanbieding om een ​​klein freelance project te doen om mijn vaardigheden te tonen en kreeg wat geld voor mijn moeite; een vast tarief bij voltooiing. Ik heb al met het bedrijf gesproken en ik ben er zeker van dat ze daadwerkelijk interesse in mij hebben, dus nam ik het project, maar ik stemde ermee in voordat ik een contract vroeg.

Het lijkt een eerlijke praktijk om te hebben iemand doet wat werk voor je als voorbeeldproject, dus ik dacht er niet echt iets van. Na het feit herinnerde ik me veel nachtmerrieverhalen van freelancers die opgelicht werden als ze werken zonder een duidelijk contract. Dit was geen groot project, maar het vergde wel een investering van mijn tijd.

Als ik voor dit soort projecten benaderd wordt, moet ik dan eerst een contract aanvragen? Zou ik hierdoor (echte) vacatures riskeren? Ik wil niet onbeleefd overkomen, maar ik wil mijn tijd niet verspillen.

Is hier een specifiek woord voor? Het is de eerste keer dat ik het heb gedaan, maar ik heb gehoord dat dit proces eerder wordt aanbevolen; door Joel Spolsky als ik me goed herinner.
Waarin verschilt dit van een kleine betaalde baan? Ik weet niet zeker of ik het onderscheid tussen steekproef en voorbeeld begrijp.
@NickC Ik weet het niet ... Ik heb ook geen kleine betaalde baantjes zoals deze gedaan. Maar in dit geval staat ook het werkgeversbelang op het spel, ik doe het niet alleen voor het geld.
Zes antwoorden:
#1
+16
animuson
2012-04-12 02:50:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gewoon vanuit juridisch oogpunt moet u altijd een contract afsluiten wanneer er geld wordt verstrekt in ruil voor een dienst, ongeacht wat het is. Kom niet bij Judge Judy terecht!

Contracten zijn de gemakkelijkste manier om een ​​probleem in een oogwenk op te lossen.

Zonder een geschreven contract zal Judge Judy je gewoon uitleggen dat je een fout hebt gemaakt door geen contract te krijgen. Je krijgt er misschien een tv-optreden en een gratis nacht in een hotel voor, maar geen geld.
#2
+8
Michael Durrant
2012-04-12 08:41:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja dat zou je moeten doen.

Het laat zien dat je een professional bent. Het geeft je de kans om heel professioneel te zijn. Maak een factuur, enz.

In het begin kan het een beetje 'lastig' aanvoelen, maar na verloop van tijd zul je merken dat bedrijven deze uitgaven in principe verwachten, ze zijn erop ingesteld om dit te doen en dat is meestal niet zo het directe geld van de persoon voor je.

Zoals voretaq7 aangeeft, kunnen ze ook een lang verloren familielid lijken wanneer je aan het project begint, maar als ze niet gelukkig zijn - zelfs als het is omdat ze onredelijk zijn, kunnen ze zich omdraaien en zeggen dat we u slechts 50% of 25% of wat dan ook betalen. Een contract neemt onzekerheid weg met juridische duidelijkheid.

#3
+5
voretaq7
2012-04-12 04:10:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn totaal-geen-advocaat-mening (bereikt na bespreking met mijn volledig-advocaat-advocaat, terug in mijn dagen als adviseur): op elk moment dat men verwacht dat geld van eigenaar verandert, moet er een soort schriftelijke overeenkomst worden ondertekend waarin staat welke richting waarin het geld reist, welke goederen / diensten in ruil zullen worden ontvangen en eventuele andere voorwaarden waarover de partijen het eens kunnen worden.

De reden hierachter is simpel: je doet wat werk voor een klant, bijvoorbeeld je besteedt er een week aan - en zeg ze: "Het is klaar, dat is $ 500". Je klant draait zich om en zegt "We betalen je $ 50", of "Hé, dat is een geweldige job, maar het moet xxx doen - dat hebben we je toch verteld?". Het is moeilijk om deze situaties op te lossen zonder contract.


Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd tijd / materiaal moet vragen: je hebt misschien een contract van nul dollar voor wat werk, of overweeg de investering van uw tijd in wat snel voorbeeldwerk als onderdeel van een soort voorstel, maar zwart-witafspraken vormen de ruggengraat van professionele interactie, en ik denk dat ze essentieel zijn als geld verandert handen.

#4
+3
jmoreno
2012-04-18 20:49:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het klinkt niet als een voorbeeldproject, het klinkt als een TRIAL-project. Ze behandelen je als een professional wiens vaardigheden ze willen gebruiken en evalueren - dus een klein project om te zien hoe je het doet, een groot project als ze je werk leuk vinden.

Het belangrijkste verschil tussen een voorbeeldproject en een proefproject, is dat ze het proefproject eigenlijk gedaan willen hebben, niet alleen om te zien of je het kunt doen. Je had dit moeten behandelen als elk ander project, een contract, voorwaarden, definitie van uit te voeren werk, tijdsbestek, wie de eigenaar is van de code die je schrijft, alles had moeten worden beschreven.

Of ze evalueren jij als aannemer, of een fulltime werknemer, is mij niet duidelijk, maar het maakt niet echt uit - als je voor geld werkt, wees dan duidelijk. U hoeft niet per se juridische pagina's en pagina's te hebben, maar een ondertekend document waarin staat wat u verwacht, ja, wat u had moeten doen.

Nu, het feit dat ze u hiervoor willen betalen project, moet als een zeer groot pluspunt worden beschouwd bij uw evaluatie ervan. Ze hebben niet geprobeerd om gratis werk uit je te krijgen onder het mom van "sample".

Waar genoeg; het is geen nep-voorbeeldproject, maar eerder een klein, echt project (hoewel mijn werk in principe wegwerpbaar is)
#5
+1
BЈовић
2012-04-12 03:04:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kreeg onlangs een aanbieding om een ​​klein freelance project te doen om mijn vaardigheden te tonen en kreeg wat geld aangeboden voor mijn moeite; een vast tarief na voltooiing.

Aangezien dat maar een voorbeeldproject was, denk ik niet dat je echt een contract nodig had. Het feit dat ze je betaalden, was een aardig gebaar.

Maar voor het echte werk heb je wel een contract nodig. Begin niet eens zonder.

Nou, de echte baan stond nooit ter discussie, natuurlijk zou ik een contract krijgen, ik vroeg alleen naar de freelance, eenmalige baan
#6
  0
MBartley
2013-09-30 01:47:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik doe al meer dan vijftien jaar contractwerk en de enige contracten die ik heb getekend, waren arbeidsovereenkomsten met bureaus, maar nooit als ik rechtstreeks onderhandel met de daadwerkelijke klant. De meeste kleine bedrijven voelen zich erg ongemakkelijk bij advocaten. Het kan gemakkelijk duizenden dollars aan een project toevoegen, en voor de meeste kleine bedrijven is het het niet waard.

Als u zaken doet met een onbekend bureau in een afgelegen plek op de planeet met iemand die uw factuur niet zal betalen of deze niet ter goedkeuring zal accepteren voor een project dat in de middelste vijf cijfers of meer, u wilt zeker een contract om een ​​gedetailleerde specificatie te ondersteunen.

Maar als u een project van $ 1500 doet voor een bedrijf in uw eigen stad, kunt u naar hun kantoor gaan , of ze kunnen de telefoon opnemen en u bellen, het verzoek om een ​​advocaat binnen te halen zal begrijpelijkerwijs de meeste potentiële klanten afschrikken, aangezien het duizend dollar of meer aan de deal kan toevoegen. Bovendien proberen de meeste zakenmensen waar mogelijk advocaten te vermijden. De meeste bedrijven die al een tijdje bestaan, weten dat ze geen goede ontwikkelaar of aannemer willen verbranden. Het is niet alleen een PITA om zulke mensen te vinden, maar ze weten ook dat het woord naar buiten komt.

Zeggen: "Ik ga je veel geld in rekening brengen als je op deze datum niet betaalt" is geen erg goede manier om een ​​goede zakelijke relatie op te bouwen.

Meningsverschillen over resultaten kunnen het beste worden gedaan met specificiteit op het moment van het probleem, in een coöperatieve, probleemoplossende modus, niet in de vijandige modus die advocaten en contracten creëren.

Als je een onstuimige klant krijgt (in mijn ervaring - zeer zeldzaam en gemakkelijk te herkennen) die geld heeft uitgegeven aan een advocaat om een ​​contract op te stellen, zal hij / zij je geld niet ophoesten, het is gewoon goed geld slecht laten volgen. / p>

Aan de andere kant, als ze een interne raadsman hebben en routinematig contracten nodig hebben, is het prima om deze te ondertekenen. Neem het gewoon mee naar huis en lees en begrijp het eerst, en bewaar een kopie voor uzelf. De meeste aangeboden contracten zijn erg eenzijdig, dus u wilt er zeker van zijn dat uw belangen worden beschermd. Als u een advocaat wilt hebben om het u uit te leggen, kost dat u veel geld. U kunt eenzijdige contracten vinden die door contracterende agentschappen aan hun klanten worden aangeboden om te zien waar uw partij naar zou moeten kijken en om de wijzigingen aan te brengen en over het contract te onderhandelen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...