Vraag:
Moet / moet ik mijn huidige baas laten weten dat ik op zoek ben naar een nieuwe baan?
weronika
2012-04-11 12:41:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Toen ik vorig jaar van baan veranderde, was mijn vorige baas erg beledigd dat ik hem niet vertelde dat ik op zoek was naar een baan en hem niet om een ​​referentiebrief vroeg. (Ik heb hem bij vertrek een opzegtermijn van een maand gegeven.)

Is het gebruikelijk of wordt verwacht dat u uw huidige werkplek op de hoogte stelt dat u overweegt te vertrekken en dat u uw huidige werkgever vraagt ​​om als referentie op te treden?
Zo ja, onder welke omstandigheden zou het acceptabel zijn om dit niet te doen? Als het niet algemeen wordt verwacht, zijn er dan gevallen waarin het zou zijn?

IMO, Een baas die "beledigd" is omdat een werknemer van baan wil veranderen, begrijpt de relatie tussen werkgever en werknemer niet zo goed. Ik heb bazen gehad die klagen dat ik 'ze niet de kans had gegeven om me loonsverhoging te geven' voordat ik van baan veranderde; wat impliceert dat mijn werk op de een of andere manier waardevoller werd nadat ik ontslag had genomen dan toen ik daar werkte. Je voormalige baas zal er gewoon overheen moeten komen.
Vijf antwoorden:
#1
+33
John N
2012-04-11 13:18:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vermoed dat dit er waarschijnlijk een zal zijn die van land tot land enigszins zal verschillen. Ik kan alleen spreken vanuit mijn ervaringen in Ierland:

  • Nee, je bent niet verplicht om je huidige werkgever te vertellen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan
  • Ja, het zou normaal zijn om uw huidige werkgever om een ​​referentie te vragen (hoewel meestal alleen als u ontslag heeft genomen)

Uitzonderingen op de eerste regel kunnen situaties zijn waarin u een eenpersoonsteam bent en u wilt uw huidige werkgever niet in de steek laten. Dit zijn echter echt uitzonderingen, en niet de regel. Over het algemeen is een opzegtermijn bedoeld om uw werkgever de kans te geven u te vervangen.

Ik zou hieraan willen toevoegen dat hoewel het "gebruikelijk" kan zijn om uw huidige werkgever om een ​​referentie te vragen, dit niet verplicht is. Ik zou bijvoorbeeld aarzelen om mijn huidige werkgever om een ​​referentie te vragen als onze relatie op een rotsachtige ondergrond is, omdat het ertoe kan leiden dat ze me gewoon ontslaan voordat ik kan stoppen. Als ik ze niet op de hoogte breng totdat ik een baan heb gevonden, in die situatie, vergroot dat de kans dat ik kan vertrekken als ik er klaar voor ben, waardoor de ontberingen die ontstaan ​​doordat ik geen baan heb, worden geminimaliseerd.
Ik zou alleen maar om een ​​referentie vragen als ik al ontslag had genomen. Sorry, dat is helemaal niet duidelijk in mijn antwoord - ik zal updaten.
Ik zou hieraan willen toevoegen dat u uw werkgever * altijd * op de hoogte moet stellen (2 weken is standaard in de VS, persoonlijk vind ik dat belangrijke medewerkers en teamleiders een maand moeten bieden om vervangers op te leiden).
Tegen de tijd dat ik ontslag nam, had ik al een nieuw contract, dus ik had de referentie niet nodig.
#2
+32
ChrisF
2012-04-11 14:30:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er wordt niet verwacht dat je je baas laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, en dat is zeker niet verplicht.

Bekijk het andersom:

Zou je de werkgever u meer dan de minimale wettelijke kennisgeving geeft als ze erover nadenken u te ontslaan of u overbodig te maken?

Het antwoord daarop is waarschijnlijk "nee".

De opzegtermijn in uw contract is er om uw werkgever te informeren over uw voornemen om te vertrekken. In sommige landen / bedrijfstakken wordt u om allerlei redenen de locatie verlaten zodra u uw kennisgeving indient. Dezelfde redenen zijn van toepassing wanneer u uw intenties om te verhuizen kenbaar maakt en als de verhuizing niet heeft plaatsgevonden, bevindt u zich in een oneindig slechtere positie dan voorheen.

Met betrekking tot een verwijzing - in de Het enige dat een vorige werkgever hoeft te geven, is een bevestiging van de data waarop u daar hebt gewerkt. Het zou dus geen probleem moeten zijn om niet om een ​​referentie te vragen.

Je moet op betere plekken werken. Ik ben nooit blindelings geweest toen ik voor een gerenommeerd bedrijf werkte. De meeste van mijn onsite-managers hebben me veel meer dan twee weken op de hoogte gesteld wanneer mijn contracten zouden aflopen.
@Chad - Ik heb het niet over normale dingen aan het einde van het contact.
Goed punt - van wat ik weet van zijn acties met andere werknemers, zou hij me waarschijnlijk niet meer op de hoogte stellen dan nodig was. (En ik had de referentie sowieso niet nodig, maar hij bedoelde een volledige referentiebrief / telefoontje, niet alleen een bevestiging dat ik daar werkte. Daar had ik hem niet mee vertrouwd.)
#3
+20
mhoran_psprep
2012-04-11 15:21:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In een slechte economie is het af te raden om eerst een baan op te zeggen voordat je een nieuwe hebt. In een Amerikaanse staat waar je "naar believen" werkt, kunnen ze je om bijna elke reden ontslaan. Je neemt het risico dat ze je laten gaan op het moment dat je ze vertelt dat je kijkt.

Dit gebeurt niet vaak, maar wat er wel gebeurt, is dat ze je gaan beschouwen als ontrouw of dat ze er maar een korte tijd zullen zijn. Ze zullen je niet naar een training sturen of je toevoegen aan het nieuwe project.

Als je ze vertelt dat je op zoek bent, betekent dit dat ze je in sommige gevallen een salarisverhoging, promotie of een transfer aanbieden. Soms is dat slechts een vertragingstactiek, en dan zien ze je nog steeds als ontrouw. Uiteindelijk kan het zijn dat je je vertrek een tijdje uitstelt, maar uiteindelijk vertrek je.

Je hoeft in de Verenigde Staten niets te vertellen en er is weinig praktische reden om dat te doen.

De meeste bedrijven waarmee u een gesprek voert, zullen voorkomen dat u een referentie van uw huidige bedrijf krijgt, vooral als u hen laat weten dat uw huidige baas niet weet dat u zoekt.

Goed antwoord, dank je. Je hebt absoluut gelijk over de mogelijke gevolgen van het vertellen.
Ik heb het bod op ontslag met mij (en anderen) overkomen en ik vind dat gedrag altijd duister. IMO als ik een verhoging verdiende, had het al op het juiste moment moeten gebeuren. Dit is bijna altijd slechts een blokkeertactiek totdat ze erachter kunnen komen hoe ze u op een voor hen geschikter moment kunnen vervangen.
#4
+12
JohnFx
2012-04-11 18:00:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is niet gebruikelijk en er mag niet worden verwacht dat u uw werkgever vertelt dat u op zoek bent naar een nieuwe baan voordat er een in de rij staat. Het is waarschijnlijk een slecht idee, omdat het je imago kan aantasten als iemand die er niet lang meer zal zijn als je geen andere kans vindt en besluit te blijven.

Dat gezegd hebbende, kan ik zien waarom je baas voelt misschien zo. Als manager is het frustrerend om een ​​medewerker te verliezen die nooit klachten heeft gecommuniceerd en gewoon weggaat zonder jou de kans te geven om de situatie te verhelpen.

Je moet je supervisor echt vertrouwen om hem te vertellen dat je andere mogelijkheden overweegt voordat je er een in de zak hebt. Het klinkt alsof je baas een beetje teleurgesteld is dat je niet zoveel vertrouwen bij hem had. Het is echter een beetje een catch-22. Als je dat vertrouwen had, zou je in de eerste plaats waarschijnlijk minder snel op zoek zijn naar een andere baan.

Het is mogelijk dat hij dacht dat ik hem meer moest vertrouwen, maar hij had serieuze problemen met de realiteitsperceptie ... (zucht). Ik weet dat niemand anders in onze groep hem van tevoren heeft verteld wanneer ze overwogen te vertrekken, dus ik ben er vrij zeker van dat hij echt het probleem was.
Wat het communiceren van problemen betreft, ik had een paar maanden eerder tegen hem gezegd dat de baan die ik eigenlijk aan het doen was, volgens de functiebeschrijving / het salarisoverzicht van het bedrijf een andere titel en een veel hoger salaris zou moeten hebben dan het mijne, en ik kreeg te horen: zeker niet gebeuren "met een lach. Je zou hopen dat hij op zijn minst die stip zou kunnen verbinden.
Misschien had je moeten proberen directer te zijn.
Misschien, maar om eerlijk te zijn wilde ik op dat moment gewoon weg.
#5
+11
Tangurena
2012-04-11 19:31:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je in de banksector in de VS je baas laat weten dat je op zoek bent naar een andere baan, kun je onmiddellijk worden ontslagen. Bij een bank werkte ik voor bewaakte telefoonlijnen (en badkamers) en als je werd afgeluisterd om een ​​andere baan te zoeken, zou de veiligheidsafdeling de volgende ochtend je baas en een gewapende bewaker aan je bureau hebben om je te helpen je spullen in te pakken en te vertrekken. Hoewel deze bank een uitschieter is, betekent de doctrine van " naar believen tewerkstelling" in de VS dat als u uw werkgever "te veel opzegging" geeft, kan dit ertoe leiden dat u wordt ontslagen.

In de VS is een opzegtermijn van 2 weken gebruikelijk bij ontslag. Het komt redelijk vaak voor dat u, wanneer u uw melding geeft, onmiddellijk het pand verlaat, zodat het zeer riskant kan zijn om leidinggevenden te informeren dat u "kijkt". Het is mijn ervaring in de VS dat u al uw persoonlijke bezittingen niet op kantoor moet hebben voordat u opzegging.

begeleid worden van het pand was zeker geen mogelijkheid (in feite werd mij gevraagd om indien mogelijk een paar weken langer te blijven, wat ik dacht dat waarschijnlijk zou gebeuren), maar je hebt gelijk dat als ik zou zeggen dat ik wegga mijn positie zeker erger zou maken . Ik wist niet zeker of ik zou vertrekken totdat ik daadwerkelijk een nieuwe baan had, dus ik vond het geen goed idee om eerder iets te zeggen.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...