Vraag:
Er zijn dingen van mijn bureau op het werk verdwenen - wat zijn mijn opties?
Sphyxxy
2016-07-25 19:08:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een paar maanden geleden had ik een paar oordopjes waarmee ik op het werk naar muziek luisterde. Ik nam ze ook af en toe mee naar huis om te gebruiken, en na een paar maanden raakten ze verdwaald op het werk. Ik weet zeker dat ik ze in het weekend op mijn bureau op het werk heb achtergelaten en ze zijn maandagochtend verdwenen, maar aangezien ik ze zo nu en dan mee naar huis nam (en er zat een gat in mijn tas), schreef ik het af als een fout namens mij (het waren gratis oordopjes, dus geen groot verlies).

Ik heb onlangs nog een paar oordopjes gekregen en had ze voor mijn werk gebruikt. Deze keer nam ik ze nooit mee naar huis, liet ze constant op mijn bureau liggen, en opnieuw - ze zijn een paar weken geleden verdwenen (evenals de reserve vervangende 'oordopjes' die er toen bij kwamen) van mijn bureau. Deze keer weet ik dat het vals spel is, en ik kan me niet voorstellen dat het iemand in mijn team is (ik werk en ken ze al een jaar - hoewel er een mogelijkheid is dat ze ze misschien hebben opgepikt, lijkt niemand in mijn team de soort om zoiets te doen). En ik weet zeker dat het de nachtelijke schoonmakers zijn, omdat ze veel dingen op bureaus verplaatsen als ze binnenkomen.

Ik heb een klacht ingediend bij het beveiligingspersoneel, maar er is niets van terechtgekomen. Ze lijken het naar buiten te slepen (bijna drie weken en ze hebben de manager van de schoonmakers nog niet gesproken, ondanks mijn aandringen), en er is ook geen cameratoezicht in mijn werkgedeelte om zeker iemand te betrappen. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand (schoonmaker of anderszins) erover zal spreken.

Wat kan ik doen? Het lijkt erop dat de beveiliging niet zo veel kan schelen, en het waren een redelijk mooie set oordopjes waarvoor ik heb betaald. Moet ik dit escaleren naar HR? Ik ben niet de enige die dingen heeft laten missen - een persoonlijke bril en een paar andere snuisterijen zijn verdwenen - maar is het voldoende om te escaleren en te streven naar cameratoezicht? Moet ik om een ​​vergoeding vragen?

Opmerkingen zijn niet voor uitgebreide discussie; dit gesprek over CCTV, voorgestelde oplossingen en het achterlaten van persoonlijke dingen op het werk is [verplaatst naar chat] (http://chat.stackexchange.com/rooms/43031/discussion-on-question-by-sphyxxy-stuff-has- verdwenen-van-mijn-bureau-op-het-werk-w).
Weet dat je niets weet. Wie ben jij om te weten dat de schoonmakers het hebben gedaan? Ben je een gediplomeerd detective? Hoe staat u in voor uw collega's als u ze al meer dan een jaar nauwelijks kent? Dat soort gedachten geeft tunnelvisie. Ja, druk op CCTV en krijg echt bewijs.
Zo vaak dacht ik dat iemand iets heeft verplaatst dat ik niet kan vinden en meestal bleek dat ik het over het hoofd had gezien of vergeten was het te verplaatsen. Als andere mensen echt ook hebben ontdekt dat hun spullen zijn verdwenen, is dat een andere situatie.
Stel dat de schoonmakers alles stelen dat niet is vastgeschroefd en uw bureau in die staat achterlaten. Ik ken een paar werkplekken waarvan het bekend en vastgesteld is dat als je iets in de open lucht laat liggen (vooral alles wat USB) het waarschijnlijk gestolen zal worden door de schoonmakers. Denk er eens over na, de meeste schoonmaakwerkzaamheden zijn qua werkgelegenheid draaideuren. Er is geen manier om te garanderen dat iemand iets niet zal stelen. Hoe kan een schoonmaakbedrijf dit ooit voorkomen? Dus voorkom de diefstal of leg het vast.
Ik zou persoonlijk een script schrijven om de webcam te starten wanneer de oordopjes van de computer zijn losgekoppeld en dan zou de opname automatisch na 1 minuut stoppen. Ja, dit zou illegaal zijn, maar ik zou het toch doen. Mijn eerste doel zou zijn om erachter te komen wie de dader was. Ik kan in ieder geval niet geloven dat iemand oordopjes zou stelen, ik vind het hele idee onhygiënisch.
Acht antwoorden:
AndreiROM
2016-07-25 19:20:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je stelt een aantal verschillende vragen, dus ik zal er meteen op ingaan:

Moet je blijven klagen?

Ja!

Het is een vreselijk gevoel om iets op je bureau te laten liggen en niet te weten of je het de volgende dag weer zult vinden. Het tast het vertrouwen in het team aan en zorgt over het algemeen voor een onaangename omgeving. Stelt u zich de stress voor van het besef dat u uw tablet op het werk bent vergeten en de volgende dag misschien niet meer zult vinden.

Voor alle duidelijkheid: ik niet ben het eens met Christophers kruidenierswinkel-analogie. Ik laat de hele tijd persoonlijke bezittingen op mijn bureau liggen en verwacht ze de volgende dag volledig te vinden. Dat geldt voor alle anderen op kantoor, en me vertellen dat ik er gewoon aan moet wennen om af en toe te worden beroofd, is belachelijk.

Ga naar HR / management en zorg ervoor dat uw stem wordt gehoord. U verdient enige zekerheid als het gaat om uw persoonlijke bezittingen.

Veeleisende actie

De meeste redelijke werkgevers zullen onmiddellijk stappen ondernemen om de situatie te verhelpen. Ik weet dat mijn bedrijf van schoonmaakbedrijf is veranderd toen er dingen verloren gingen op kantoor (ze hadden ervoor kunnen kiezen om in plaats daarvan bewakingsapparatuur te installeren, maar het zou te duur zijn geweest), en gelukkig bleek dat het probleem op te lossen.

Jij en je collega's moeten ook alles documenteren dat vermist wordt, en wanneer het gebeurt, zodat je een betere zaak voor jezelf kunt opbouwen. Een ontbrekend paar oordopjes klinkt misschien niet als een probleem (misschien ben je ze gewoon kwijtgeraakt), maar het bewijs van veel verschillende mensen kan het management tot actie dwingen.

Dat gezegd hebbende, is het mogelijk dat er in uw geval niets wordt gedaan omdat het management het gedoe niet wil, of omdat een oplossing te duur zou zijn. Als dit het geval is, begin dan gewoon met het opbergen van uw waardevolle spullen en overweeg een nieuwe baan te zoeken, want uw welzijn is duidelijk niet hun prioriteit. Hoe dan ook, het spijt me te moeten zeggen dat u geen compensatie mag verwachten voor uw verloren goederen.

Opmerking: ik waarschuw u voor het installeren van verborgen camera's, of iets dergelijks. Het is niet jouw taak om de dief te vangen, en het is op veel plaatsen illegaal om mensen op te nemen zonder hun medeweten. Last but not least, zelfs als het legaal is, zou u het bedrijfsbeleid kunnen overtreden, en het kan u hoe dan ook uw baan kosten (sommige bedrijven zullen harder omgaan met verborgen opnames dan de dief).

Opmerkingen zijn niet voor uitgebreide discussie; dit gesprek is [verplaatst naar chat] (http://chat.stackexchange.com/rooms/43000/discussion-on-answer-by-andreirom-stuff-has-gone-missing-off-my-desk-at- work-w).
Pedantisch punt: "diefstal" betreft (de dreiging van) fysiek geweld. Je bent niet beroofd - die taal is erg emotioneel.
Dmitry Grigoryev
2016-07-25 20:51:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt een kleine wekker kopen en deze een paar weken in uw la installeren. Iets als dit:

enter image description here

Het alarm staat in de wacht in aanwezigheid van een magnetisch veld, dus je kunt de la nog steeds openen zonder het af te zetten als je een magneet in de buurt houdt. Iemand die je la opent zonder magneet zal zeker de aandacht trekken, tenzij de diefstal na werktijd gebeurt.

Zelfs na uren zal de dief een ongemakkelijk gevoel geven door het alarm, aangezien schoonmakers vaak in paren of in kleine groepen werken, en iedereen in de dienst zal zich hiervan bewust zijn. Ze weten heel goed dat herhaaldelijk stelen hen uiteindelijk een cliënt zal kosten, dus er zal op zijn minst groepsdruk zijn, zo niet disciplinaire maatregelen.

Dit is misschien niet zo effectief als een verborgen camera, maar het is veel veiliger voor u, aangezien u gemakkelijk kunt worden ontslagen (en zelfs vervolgd) voor ongeautoriseerde video-opnamen. Het is ook veel goedkoper: een CCTV-camera kost ongeveer $ 100, terwijl een lade-alarm kan worden gekocht voor $ 5 of minder.

PS. Misschien wil je thuis met dit ding oefenen om er zeker van te zijn dat je de la kunt openen zonder hem uit te schakelen. Anders riskeer je een tijdje de kantoormeme te worden en de verrassing te verpesten als de dief toevallig in de buurt is.

PPS. Afhankelijk van de bedrijfscultuur kan het zijn dat uw collega's een legitieme reden hebben om uw la te openen (bijvoorbeeld op zoek naar een sleutel, een gedeeld apparaat of een papieren handleiding waarvan ze weten dat u ze hebt geleend). Het kan een goed idee zijn om collega's die u volledig vertrouwt, te informeren over de opzet, als u iemand volledig vertrouwt .

Ik hou erg van dit idee. Het is onschadelijk, dus het meeste dat hij zou moeten uitleggen is de ergernis. Maar de persoon die het heeft geactiveerd, zou ook wat uit moeten leggen.
@PengWins De lades schoonmaken ... van persoonlijke bezittingen? Heyoooo!
U kunt ook gewoon een klein bordje met de tekst "Dit gebied onder videobewaking" afdrukken en dit op het bureau laten liggen. Als het een toevallige dief is, kan het hen twee keer nadenken. Vooral als je een dummy videocamera kunt plaatsen (of zelfs gewoon iets dat eruitziet alsof het een videocamera kan zijn).
In mijn ervaring heeft een dergelijk alarm meestal een aan / uit-knop en is het bedoeld om te worden gebruikt met een deur of raam wanneer je het alarm aan de binnenkant wilt aanzetten en wilt laten afgaan als je het van buitenaf opent. De foto is te wazig om te zien of deze een aan / uit-knop heeft, maar als je er een hebt die dat wel doet, is het (bijna te) gemakkelijk om het alarm te omzeilen.
@Jasper Ja, maar als u het alarm ** in de lade ** installeert, ziet de dief het pas als de la open is en het alarm afgaat. Zelfs als ze weten dat het alarm er is (maar de magneettruc niet kennen), zullen ze de la moeten openen en even uitzetten voordat ze hem met de knop kunnen uitschakelen.
@PengWins Ik heb nog nooit een bedrijf gezien waar schoonmaakpersoneel door de laden moest gaan. Een meer gegronde zorg is dat uw collega's een legitieme reden kunnen hebben om het te openen (bijvoorbeeld op zoek naar een gedeeld apparaat of een papieren handleiding waarvan ze weten dat u ze hebt geleend). Het kan een goed idee zijn om collega's die u volledig vertrouwt te informeren over de opzet, als u iemand * volledig vertrouwt *.
@DmitryGrigoryev Wanneer u het in de lade installeert, is het veel moeilijker om een ​​magneet te gebruiken om te voorkomen dat het eraf gaat. Het kan ook nodig zijn om een ​​van de twee delen zijdelings te installeren (afhankelijk van de lade) waarvoor ze niet gemaakt zijn. Ik zeg niet dat dit allemaal niet mogelijk is, maar er zijn enkele duidelijke uitdagingen.
Chris E
2016-07-25 19:13:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt echt niets doen als het bedrijf (dat de beveiliging vertegenwoordigt) weigert iets te doen. Je bent op bedrijfsterrein.

Ik heb lang geleden geleerd om nooit iets achter mijn bureau te laten liggen dat ik niet kon opsluiten. Je bureau op het werk is ongeveer net zo veilig als je voortuin: iedereen die voorbijloopt kan alles meenemen wat ze zien, met weinig kans om betrapt te worden.

Het spijt me, maar je hebt zojuist veel geleerd les. Het feit dat iemand een misdaad begaat, betekent niet dat u altijd de misdadiger kunt achterhalen of kunt eisen dat iemand anders u helpt de misdadiger te vinden.

Wat betreft het vragen om camerabewaking, kunt u dat natuurlijk vragen. Maar de kans dat het gebeurt, is vrij klein. Er zijn potentiële juridische risico's wanneer u mensen op het werk vastlegt, afhankelijk van waar deze zich bevinden. En het is ook een uitgave die het bedrijf ook niet direct ten goede komt.

Ik zou ook willen toevoegen dat ik er niet zo zeker van zou zijn dat het geen collega is . Een jaar met ze samenwerken betekent niet dat je ze kent, niet echt. Heck, hoeveel van ons kennen iemand die al tien jaar gelukkig getrouwd is en ontdekte dat hun echtgenoot vreemdgaat? Er zijn dieven, bedriegers, kindermisbruikers en verslaafden die onder ons leven en niemand is wijzer. Winona Ryder was een kleptomaan en toch had ze meer dan genoeg geld.

Neem in de toekomst dingen mee of sluit ze zo mogelijk op in je bureau. En zelfs op uw bureau is er een risico, hoewel het aanzienlijk kleiner is. Onthoud dat uw werk niet uw huis is en dat het niet veilig is.

+1 Ik zou er alleen aan willen toevoegen dat hij het toch moet melden. Hoewel u op alle punten gelijk heeft, denk ik dat in ieder geval zijn management geïnformeerd moet worden dat er dieven zijn, zodat ze allemaal de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.
@RichardU Ik ben het er helemaal mee eens. Helaas realiseren de meeste mensen zich dat schoonmaakpersoneel dingen meeneemt, of het nu een kantoor of een hotel is. Je hoopt dat ze spullen met rust laten, maar realistisch gezien kun je mensen niet meer vertrouwen met je waardevolle spullen.
Er zijn echter graden van diefstal. Op een plek waar ik werkte, ging een man lunchen en zijn laptop was weg. Zelfde plaats: ik kon mijn kubus niet eens versieren omdat ze de versieringen zelfs zouden stelen. Bovendien krijgt het schoonmaakpersoneel een beetje meer de schuld dan ze verdienen. Niet veel, maar een beetje. Het is een handig excuus voor kleptomaan collega's.
Voel je vrij om die downvotes uit te werken, lol.
Vreselijke analogie. Ja, ik verwacht echt dat de supermarkt er iets aan doet als de dief een supermarktmedewerker of aannemer moet zijn. Een koptelefoon achterlaten op uw persoonlijke bureau is geen uitnodiging om te stelen. Ik zou om een ​​slot vragen en de twee diefstallen als reden noemen.
Eerlijk punt, dank je. Dat is de tweede persoon die mijn analogie haat. :) Ik heb het eruit gehaald.
Tegencontext voor de analogie van de voortuin en de (nu verwijderde) analogie van de supermarkt: ik heb een gemeenschappelijke tuin, een achtertuin. Ik deel het met misschien 20 andere flats. Ik verwacht van mijn buren ** niet ** dat ze mijn barbecue, mijn droogkleren, mijn wasknijpers enz. Stelen. Het is een van de vele sociale contracten van beleefdheid die we delen. Ik ga ook niet lopen met overal getrokken wapens, alleen omdat er bedreigingen zijn in de wereld.
'Je kunt echt niets doen' - er is ** altijd ** iets dat je kunt doen, tenzij je in een komma staat. Zie de andere antwoorden. Hij heeft de mogelijkheid om een ​​vakbond in te schakelen. Hij heeft de mogelijkheid om het bedrijf te verlaten. Hij heeft de mogelijkheid om met de hoger opgeleiden te overleggen over de diefstallen. Hij heeft de mogelijkheid om de koptelefoon van een andere collega te stelen en ervoor te worden ontslagen ...
Zeker, ik verwacht het in die context voor zover dat is wat ze zouden moeten doen. Maar ik ben ook een cynicus en een realist. Er zijn dieven die geen moer schelen over het sociale contract of zelfs over persoonlijke eigendomsrechten. Daarom sluit ik dingen op. Ik vertrouw mensen niet. Als het een keuze is tussen beter aan mijn buren denken of mijn spullen bewaren, dan bewaar ik mijn spullen. Dingen op slot doen duurt maar een paar minuten en scheelt me ​​veel frustratie (en geld). En je muggenziften de formulering van "niets wat je kunt doen". Ik ben er vrij zeker van dat je weet dat ik niet letterlijk ben.
@ChristopherEstep geen stem van mij, het is een goed algemeen advies.
@ChristopherEstep het lijkt niet op de vraagsteller als afsluitbare lades. Misschien kun je hem voorstellen dat hij ernaar vraagt.
Er zijn altijd manieren om dingen op te sluiten. In mijn huidige contract werk ik de hele dag in vergaderruimtes van bedrijven. Ik stop dingen in mijn laptoptas en neem het heen en weer. Is het lastig? Ja. Het is niet ideaal. Maar er gaat niets verloren of meegenomen en het is maar één tas.
Bedenk ook dat een collega had kunnen besluiten ze te lenen en vervolgens was vergeten ze terug te geven. Dat lijkt me eigenlijk heel waarschijnlijk.
@fredsbend waar ik vandaan kom is iets "lenen" zonder toestemming diefstal. :) Als je me niet gelooft, leen dan gewoon iemands auto zonder eerst te vragen. :)
@ChristopherEstep "Oh, ik heb een paar sprekers nodig die heel snel naar deze spraakmemo luisteren. Oh ja, Chris laat zijn oordopjes altijd op zijn bureau liggen, maar hij is er niet. Ik weet dat ik ze wel zou laten gebruiken omdat we vrienden zijn. " Dit is een heel reële rationalisatie. In combinatie met het vergeten om de toppen daadwerkelijk terug te plaatsen, lijkt het alsof je wordt opgelicht.
+1 aangezien dit het enige juiste antwoord is. Je kunt er niets aan doen en je stelt veel te veel vertrouwen in mensen. Ik heb "familie" door mijn thuiskantoor laten lopen en cadeaubonnen gestolen die ik voor Kerstmis van mijn bureau heb gekregen, en ook de trouwring van de grootmoeder van mijn vrouw uit mijn slaapkamer gestolen. Overal waar u uw bezittingen plaatst die voor iedereen toegankelijk zijn, behalve uzelf, is een onveilige locatie, punt uit. Bovendien is je hokje je werkruimte, geen verlengstuk van je slaapkamer.
Yay, paranoia en constant wantrouwen en angst voor mensen om je heen!
Het is geen paranoia als mensen echt dingen stelen. Deze vraag is het bewijs. Dus is mijn eigen ervaring. Mijn antwoord is hoe je je spullen daadwerkelijk kunt houden, omdat het de trieste realiteit aanpakt dat je niet iedereen kunt vertrouwen. Zelfs als je de overgrote meerderheid kunt vertrouwen, is er maar één persoon nodig om je spullen mee te nemen.
+1 omdat ik nu paranoïde ben, iedereen die ik ken valt onder: "dieven, valsspelers, kindermisbruikers en verslaafden die onder ons leven met niemand de wijze"
GalacticCowboy
2016-07-26 01:51:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En ik weet zeker dat het de nachtelijke schoonmakers zijn, aangezien ze veel dingen op bureaus verplaatsen wanneer ze binnenkomen.

Vanuit zakelijk perspectief moet dit worden aangepakt voorkant. Dit is een groter probleem dan het kwijtraken van een koptelefoon - als werknemers concurrerende of gevoelige informatie laten liggen, kan een conciërge die informatie gemakkelijk stelen en verkopen of exploiteren. Daarom moeten concurrerende, gevoelige of dure items worden opgeborgen voordat u die dag weggaat - u bent aansprakelijk voor wat u open laat voor diefstal, en uw bedrijf kan ook aansprakelijk zijn als iemand toegang heeft tot dit soort informatie.

In elke omgeving waarin ik heb gewerkt, waren schoonmaakploegen niet welkom om iets op bureaus aan te raken, maar werknemers waren ook gewaarschuwd om niets van deze aard te laten rondslingeren.

Tim B
2016-07-26 01:54:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

AndreiROM's antwoord is uitstekend, maar ik wilde nog één ding toevoegen. U moet incidenten registreren. Specifieke datums en items.

Je moet ook met je collega's praten en dezelfde informatie van hen krijgen.

Als je naar het management gaat en zegt "een paar paar koptelefoon verdwenen "er is niet veel dat ze kunnen doen.

Als je naar binnen gaat en zegt" er gaat een patroon van dingen ontbreken.

  • dd / mm / jjjj A van het bureau van X
  • dd / mm / jjjj B van het bureau van Y
  • dd / mm / jjjj C van het bureau van X
  • dd / mm / jjjj D van het bureau van Z bureau
  • dd / mm / jjjj E van Y's bureau
  • dd / mm / jjjj F van W's bureau

Nu is er specifieke informatie die ze kunnen handelen, een patroon van wangedrag, en ze kunnen gaan kijken om te zien wat mensen die datums gemeen hebben en het feit dat er een patroon is van items die in de loop van de tijd verloren gaan, betekent dat ze er zeker van kunnen zijn dat het niet slechts één vergeetachtig is werknemer die iets misplaatst.

Hopelijk maakt de beveiliging een logboek van dergelijke dingen. Je bent high om dit logboek te doen, dat zijn ze.
Als de rapporten niet serieus worden genomen, moet u zelf meer bewijs verzamelen om ze ertoe te brengen dit te doen ...
Dat is een groter teken dat het beveiligingsteam moet ontslaan.
player87
2016-07-25 21:38:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vind dat je dit moet melden, je bent misschien niet de enige die dingen heeft laten stelen. Het gaat niet om de kosten van het gestolen item, het gaat om het principe der dingen. Je hoeft je op het werk geen zorgen te maken over diefstal van je bureau.

Wil je er minder confronterend over zijn, vraag dan een slot voor je la aan en noem de diefstallen als reden. Je kunt zelfs allebei doen - meld de diefstallen en vraag om een ​​vergrendeling.

Uiteindelijk is twee koptelefoons niet zo erg een verlies, maar wie zal zeggen dat dit niet erger wordt? Dit is het perfecte moment om het probleem op te lossen voordat het erger wordt.

Ron McMahon
2016-07-31 22:13:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ga er niet vanuit dat het niet het personeel van het beveiligingsbedrijf van uw organisatie is dat uw spullen steelt. Ik werk voor de stad Calgary in Canada en toen Paladin Security veiligheidsdiensten leverde aan het stadhuis werden ten minste twee personeelsleden betrapt op het stelen van spullen van bureaus. De beveiligingsbeambte van de stad die dit onderzocht, beschreef de diefstallen als "Legioen", er waren er zoveel, waaronder mijn Zune 120Gb MP3-apparaat dat in de la van mijn bureaukast zat. Voordat dat gebeurde, vonden mensen op ons kantoor regelmatig munten die ontbraken in onze bureauladen.

We waren geschokt toen we erachter kwamen dat het beveiligingspersoneel van Paladin was, maar als bevestiging van de ethiek van het bedrijf kreeg ik van Paladin een schadevergoeding aangeboden voor de diefstal van mijn mp3-speler, maar nadat ik had getekend de release-overeenkomst weigerde Paladins president (en oprichter?) te betalen.

Ronk
2016-07-26 15:30:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je bedrijf je niet in het geheim laat opnemen, heb ik een optie voor je, kaneelolie. Laat een GOEDKOPE maar fraai uitziende set oordopjes van $ 1 op je bureau liggen. Zorg ervoor dat het rubber in de olie zit. Kijk wie jeuk heeft of uitslag heeft als ze weer verdwijnen.

Iets met een boobytrap achterlaten met de uitdrukkelijke bedoeling om iemand anders te verwonden, zelfs op een minder belangrijke manier, is zowel illegaal als een goede reden om ontslagen te worden.
Plot twist: oordopjes zijn nooit verdwenen; een naburige collega ontwikkelt uitslag op de tong.
Mensenvallen zijn al een hele tijd niet legaal. Dit zal net zo illegaal zijn.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...